Gräddbullar

I fredags kom Johanna hem till oss för att vara med på projekt "hemma-gjorda gräddbullar".
Jag fick för mig att det skulle vara jättesvårt och krångligt med en himla massa moment. Men jag blev positivt överraskad över hur enkelt det faktiskt va.

Du behöver:
3 äggvitor (ca 1 dl)
1 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
3 3 st gelatinblad
8-10 smörgåsrån
200 200 g mörk choklad
2 2 msk matolja
ev lite kakao.

Gör såhär:
*Vispa socker, äggvitor och vaniljsocker till en marängsmet.
*Lägg gelantinbladen i blöt.
*Stansa ut bottnar i smörgåsrånen med ett glas.
*Krama ur gelantinbladen och smält den försiktigt i en kastrull.
*Ta lite av marängsmeten och blanda ner i den smälta gelantinen för att temperera den.
*Vänd ner smeten som du har i kastrullen i skålen där du har resten av marängsmeten.
*Ös upp i en spritspåse och spritsa på bottnarna som du stansat ut.
*Smält chokladen och rör i matoljan, blir den för rinnig kan du sikta i lite kakao.
*Doppa dina spritsade bottnar i chokladen, dekorera och låt stelna i kylen.


Gräddbullar på gång!


Färdiga!

Vi valde att stansa ut bottnarna med snapsglas eftersom jag ville göra minigräddbullar.
Receptet är för 10-12 gräddbullar och vi fick ut 20 på en smet.
Sen dekorerade vi några med kokos och några med sockerpärlor.
Den största utmaningen va att spritsa dem snyggt och doppa dem snyggt utan att bränna fingrarna i den smälta chokladen.
Kan säga att de blev ljuvligt goda och smakade precis som en gräddbulle ska smaka!
Är väldigt nöjd och kommer förmodligen använda detta receptet fler gånger framöver.
Det tog ca 30 minuter att göra dem färdiga så det va inte ens särsklit tidsödande.

Som vanligt när jag står i köket så blir det inte riktigt efter recept.
Vi hade inget vaniljsocker men det gick lika bra utan.
Sen använde vi marabou istället för mörk choklad. Vi lade i lite nougat också när vi smälte chokladen.


Majken gav gott betyg!


Kommentarer
irene

Jippi tjohej du är tillbaks ja ska prova att göra gräddbullar oxå låter gott krammmpå er

2012-01-08 @ 21:25:17
maria bielke von sydow

tack för bra gräddbulletips. ska göra dem i eftermiddag.

2012-01-24 @ 10:03:04
URL: http://parbloggar.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0